Zeilenderwijs !  want kennen en kunnen maakt varen zoveel leuker                                                         

Messing about in boats. Simply messing... about in boats — or with boats. In or out of ’em, it doesn't matter".  Deze quote uit 'the Wind in the willows' is op mij zó van toepassing: varen is voor mij een totaal-hobby: alle aspecten hebben mijn interesse en passie en daardoor heb ik me sinds dat eerste moment op het water ontwikkeld tot een volledig allround zeiler en watersporter.

Eerst vooral roeien en af en toe meezeilen met familie, daarna intensief gaan windsurfen en vanaf mijn 16e vooral weer gaan zeilen. Talloze weken door Friesland getoerd en op enig moment bij zeilschool Krekt Oer 't Wetter me de fijne kneepjes van het lesgeven in open boten en kleine kajuitjachten eigen gemaakt.

Ik ontdekte namelijk dat ik graag anderen net zo enthousiast maak over deze prachtige sport en hobby. Met mijn inmiddels ook opgebouwde ervaring op jachten was een overstap naar het instructeursschap bij de Zeezeilers van Marken ook snel gemaakt.

Naast het lesgeven heb ik vanaf mijn 20e tot nu ook altijd eigen zeiljachten gehad en hiermee ook meerdere lange en trans-atlantische reizen gemaakt. In 2016/2017 en in 2022 heb ik met mijn gezin een wereldreis gemaakt: mooie en leerzame ervaringen die ik graag gebruik om vertrekkers bij te staan die soortgelijke plannnen hebben,   

In 2010 heb ik Zeilenderwijs opgericht om me te kunnen richten op de groep zeilers die een specifieke vraag of behoefte heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen en behoefte heeft aan maatwerk en privé-instructie. Les nemen in zeilschoolverband is niet zo geschikt voor deze groep, terwijl ik met Zeilenderwijs hier perfect op kan aansluiten: door maatwerk op specifieke onderwerpen hoeft een training niet langer te duren dan nodig waarmee geld en tijd worden bespaard.

In de loop der jaren heb ik zo velen beter leren zeilen, manoeuvreren, zich veiliger laten voelen bij zwaar weer, helpen oversteken, en nog geholpen met tal van andere leerdoelen. Met mijn vrouw, psycholoog en psychotherapeut, ontdekten we dat er een groep zeilers is die niet meer dúrft te varen. Hen weer het water op helpen zorgt ook voor een enorme voldoening: het is prachtig om mensen weer te kunnen zien genieten van wat vroeger hun hobby was waar dat door wisselende oorzaken niet meer mogelijk was.

Wat ik van mijn cursisten vaak terughoor als compliment is dat ze de rust en structuur , mijn eigen kennis en vaardigheid als duidelijk voorbeeld, en de mogelijkheid om alles zelf te kunnen oefenen en proberen, erg waarderen. 

Als ik niet op het water ben werk ik als adviseur / manager in de Financiële Sector, een heel andere tak van sport hoewel ook daar mijn organisatorische vaardigheden, scherpe observatie en analyse, en rust en kalmte goed inzetbare kwaliteiten zijn. Desalniettemin ben ik het liefst op of aan het water 'simply messing about in boats'. Aarzel daarom niet om contact op te nemen: ik sta u met het grootst mogelijke plezier bij met al vaarvragen en -wensen.

 

Met zeilersgroet,

 

Robert Hol

Beetsterzwaag / Hindeloopen

 

 

Een samenvatting van jacht- en scheepstypen waar ik 'mee kan lezen en schrijven':

- open (hef-)kielboten als Valk, Randmeer, 16m2, Sailhorse,Efsix

- motorsloepen tot 15 meter

- plat- en rondbodems tot 25 meter l.o.a.

- zeiljachten tot 25 meter l.o.a.

- sport-catamarans

- toer-catamarans

- motorjachten tot 25 meter l.o.a.